17 Şubat 2009 Salı

Türlü


Chop Shop


2007 yapımı Ramin Bahrani isimli yönetmenin, Newyork'ta oto tamirciler sanayisinde çalışan bir çocuğun hayatını konu alan filmi. Yavaş ilerlemesi ve sanaryonun bizi pek şaşırtmaması filmin etkisini azaltsada, belgesel sinema tadında ilerlemesi ve tek başına bütün filmi hiç kusursuz kaldıran Ale karakterini canlandıran çocuk oyuncunun performansı filmi izlenmeye değer kılıyor.








Children Of Men

Bilim kurgu filmi ve yıl 2027'nin Londra'sı denilince akla uçan arabalar, süper ötesi cihazlar felan gelir. Ama bu film öyle sıradan bir bilim-kurgu filmi değil. 2009 yılında dünyada kısırganlık baş göstermeye başlamıştır. 2027 yılında 18 yaşında bir genç dünyanın en genç insanı ünvanına sahiptir. Ve bir suikasta kurban gider. Filmin başındaki bu konu, senaryoyu bize aktarmak için yapılmış güzel bir giriş. Devamında görürüz ki kısırlığın yanı sıra bütün dünyada açlık-işsizlik baş göstermekte ve avrupa ülkelerine mülteci akınları olmaktadır. Hükümetler mültecilere karşı çok sert politikalar uygulamakta ve mültecilerde hükümetlere karşı örgütlenmektedirler. Kurtuluş reçetesi ise kadınların yeniden doğurganlık özelliği kazanması için yapılan çalışmalardır. Mülteci bir kadın Londra'da hamile kalmıştır. Filmimiz bu kadının ülkeden dışarı çıkarılması için geçen aksiyonlarla devam ediyor. Bilim-Kurgu olarak geçsede gayet politik içeriklere sahip ve finale doğru dramatik bir yapıya bürünen bir film.



Mansfield Park


Kitaptan uyarlama olduğunu daha ilk dakikasında belli eden bir film. 19. yy İngilteresi. 10 yaşındaki fakir kız zengin teyzelerinin yanlarına gönderilir. Kalabalık ev ahalisi içinde kuzenleri arasında en uysal olan küçük erkek kuzeni ile arkadaşlık kurar. Ama beslemedir, külkedisidir. Külkedisi kendini eve sevdirir, etafındakilere sevdirir, kuzenine aşık olduğu gibi kendisinede aşık eder filmin sonunda. Öpüşürler film biter.

Hiç yorum yok: