13 Şubat 2010 Cumartesi

İki Dil Bir Bavul


Filmi hala bilmeyenler varsa kısaca bahsedelim. Türk öğretmen bir Kürt köyüne gider. Öğrenciler öğretmenlerini, öğretmenler öğrencilerini anlamazlar. Ve bütün bu anlaşılmama hali bir kurgu değildir. Öğretmen'de öğrencilerde gerçektir. Öğretmenden ve köylülerden izin alınarak 1 sene boyunca gerçek olaylar kameraya çekilip bu film ortaya çıkmıştır. Film geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanlığı tarafından en iyi müzik ödülünü alması ile tekrar gündeme geldi. Zira Filmde hiç müzik yoktu.

Filmin kahramanı Zülküf. Sınıfta dahi çantasını çıkarmadan oturan bir öğrenci.
Öğretmeni sorar.
Yazın ders çalışacak mısın ?
Hayır.
Senin ailen var mı ?
Hayır.
Zülküf asilik yaptığından değil öğretmenin konuştuğu dili anlamadığı için hayır diye cevap vermektedir. Zülküf dendiğinde cevap bile vermez çünkü Zilkif diye bilir kendini.

Film zaten bütün gerçekçiliğiyle canımızı sıkarken finalde üstte ki sahne gelir. Zülküf en sonunda çantasını çıkarıp duvara asar. Önlüğünü çıkarır. Altında arması silinmiş, pazar malı V yakalı Beşiktaş forması çıkar. Sus olup kalırsınız.

2 yorum:

chora dedi ki...

ben izledim bu filmi vizyondayken.. ki o zamanlar iş için şanlıurfadaydım orda izledim.. çalışanlarım kürtçe bilirdi ben türkçe onlar benim dediğimi anlamaz ben onların dediğini.. o yüzden filmi yaşadım desem yeri var! istanbulda izlesem bu kadar etkilenir miydim diye düşünüyorm ama sanmıyorum.. izlerken farketmemişim formayı.. film bir kez daha alkış almayı başardı benden!

Şekerli dedi ki...

Filmi övende var, sövende... Gerçekleri kabul etmek zor, hele ki kendi dünyanızı kırmızı çizgiler ile ayırdıysanız. Bunlarda ülkemizin diğer gerçekleri, izlemeyi unutuğum bir filmdi. Hatırlattığın için saolsın...