25 Eylül 2013 Çarşamba

Kimin Sözcü'sü AMK ?

Bugün AMK'da Pazar gecesinden bir fotoğraf yayınlandı. Söz konusu fotoğrafta Motta Selçuk'a tükürürken gözüküyor. Fotoğrafın kaynağı olarak ise Sözcü Gazetesi gösteriliyor. Ne oldu da 3 gün sonra fotoğrafı fark edebildiler diye Sözcü gazetesinin maçla ilgili foto galerisine baktım. Olay anına en yakın fotoğraf aşağıdaki fotoğraf.



Bu fotoğrafı foto edit programlarında incelediğinizde meta data ve exif bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Yani hangi makina ile çekilmiş, nasıl diyafram kullanmış, hangi programda yapılmış hepsi çıkıyor. Bir de Sözcü Gazetesinin manşetten verdiği aşağıdaki fotoğraf var.


Bu fotoğrafla ulaşılabilen meta data ve exif bilgileri yok. Bir kaç edit programından geçirilip bilgileri silinmiş. Ama Adobe Photoshop Cs6 ile bir edit olduğu gözüküyor. Fotoğrafı Adobe ile açtığınızda karşınıza yapılan editler çıkıyor.



Sadece olayın olduğu bölgeyi belirtmek için kesme ve yuvarlak içine almak için neden bu kadar uğraşılmış acaba ? Peki ya fotoğrafı Sözcü gazetesinden aldığını söyleyen AMK'nın yayınladığı fotoğraf nasıldı ?


Sözcü gazetesinin sitesinde böyle editlenmiş bir fotoğraf yok olmasına rağmen AMK fotoğrafı Sözcü'den aldığını söylüyor. Fotoğrafı çeken Kurtuluş Yılmaz ile Eserbeyimiz şöyle bir bilgiye ulaşıyor.


Tarafsız Gazeteci! Kurtuluş Yılmaz ve grafikerinin üstün çabalarının amacı nedir ?
Sözcü ve AMK gazetesi yayıncılık ilkeleri gereği bu fotoğrafın orjinal halini yayınlayabilir mi acaba ?

14 yorum:

serkan çelik dedi ki...

kusura bakma ama bu teknik izah değil resmen saçmalamaktır.

photoshop sadece renklendirmede kullanılmış.

mustafa pektemek i fernandesin yüz mimiğini görmedin anlaşılan.

iki fotoğraf arasındaki zamandır bunun izahı.

Şairler Parkı dedi ki...

öncelikle bahsettiğimz fotoğraf renklendirme olmayan. yuvarlak içine alınmış fotoğraf.

renklendirme olan fotoğrafı ise AMK sözcü'nün sitesinden aldığını iddia ediyor ama o sitede öyle bir fotoğraf yok diye koyduk.

Köfteci dedi ki...

Tükürme olayı doğru ise hiç vakit kaybetmeden gönderelim Motta'yı, böyle adamların Beşiktaş'ta işi yok diyordum kendi kendime ama bu teknik meselelerden haberimiz yoktu tabi. Uğraşınız için teşekkür ederim, ve eğer böyle bir şey yapıldıysa yazıklar olsun.

ukkan dedi ki...

Uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Fotoğraf (maalesef) gerçek; Sözcü'nün i. sitesini bilmem ama bugünkü gazetesinde (çarşamba) mevcut; AMK'nın keza Sözccü'nnün BJK'ye karşı bir derdi yok (neden olsun ki); Kurtuluş Yılmaz ESKİDEN AMK çalışanıydı artık (uzun süredir) Sözcü çalışanı; iki gazete farklı servislerle farklı yerlerde, farklı personeller ve (yüzde 99) farklı muhabirlerle yapılıyor, aradaki irtibat yüzde 1 bile değil; fotoğraftaki tek oynama resmin büyütülmesi ve renk; K.Y. Beşiktaş taraftarı; velev ki başka bir takım taraftarı olsun GS'li doktor BJK'li hastaya bakmıyor mu? Kişi ve kurumları itham altında bırakarak dert yandığınız suçu (ayıbı) kendiniz işliyorsunuz. Saygılar.

Şairler Parkı dedi ki...

Aradaki irtibat yüzde 1 ise Sözcü'de başka olan fotoğraf AMK'de nasıl farklı diye bir soru sordum zaten.

Ayrıca emin olun Fotoğraftaki zoom in ve contrast ayarlarını farkedebilmek için edit programlarını açmama gerek yoktu.

İyi niyetle sadece fotoğrafın orjinal halini görmek istiyoruz. Ki yetkililer gün boyu bunları görmelerine rağmen bir geri dönüş yapmadılar. Kişi ve kurumlar zan altında kalmamak için bir zahmet orjinal halini paylaşsınlar.

Saygılar

Unknown dedi ki...

Sözcü gibi bir gazeteden beklenmeyecek bir davranış değil ki zaten...

kutan dedi ki...

Ben bir Grafik Tasarimciyim, bir kac sorum olacak;

- herhangi bir jpg dosyasindan photoshopdan oynanmis 'history'e nasil ulasabiliyorsun?

- jpg'yi gectim psd dosyasi olsa bile, kapatip acilmis bir dosya'nin 'history'sine ulasabiliyor muyuz?

- 'photoshop actions' kismi, yani Turkce de, sizin gorseldeki 'eylemler' kismi ne icindir? dosyanin yapilmis islemlerini mi gosterir yoksa bizlerin surekli yaptigi islemleri oraya kayit ederek daha sonra tekrardan kullanabilmemizi mi saglar?

bu sorulara cevap verebilir misiniz? ben 10 yillik tasarimciyim, isim surekli bu programlarla bu bilgileri bana saglarsaniz benim isim cok kolaylasacak..

tesekkurler

esgo dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
esgo dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Şairler Parkı dedi ki...

10 yıllık Grafik tasarımcı olarak şu fotoğraftaki tükürüğün photoshop çalışması olup olmadığını yorumlamanızı beklerdim.
Mesela tükürüğün etrafında yer alan flu beyazlık nedir ?

kutan dedi ki...

Sen benim sorularima cevap verirsen ben de buna cok basit bir sekilde cevap verebilirim =)

Alp Uzunoğlu dedi ki...

galatasaray sitesinde, " m.ali birand fotoğraf yarışması birincisi" haberi yapılmış ve kazanan tükürük fotoğrafını çekenle aynı kişi.. burada adamın gs kulübü ile ilişkisi ne ?? artı fotoğrafta oynama var yok buna yorum dışında kanıt getiremezsiniz.. bu dedikodulardan uzaklaşmak için görüntüler izlenebilir.. olay anı ile fotoğraf karşılaştırılabilir..

canaskin dedi ki...

Bir Beşiktaşlı olarak tabi ki fotoğrafların sahte olmasını ve Beşiktaşlı bir futbolcunun rakibine tükürmek gibi bir harekette bulunmadığını umarım ama kutan’ın sorularını yerinde buluyorum ve cevaplanması gerekir diye düşünüyorum. Eğer böyle bir iddiada bulunuyorsanız, iddia sorgulandığı zaman da sorulara soruyla karşılık vermek yerine cevap verebilmeniz gerekir. Teşekkürler.

ukkan dedi ki...

Şairler Parkı'nın yorumuna elimden geldiğince cevap vereyim.
Söz konusu fotoğraf zaten AMK GAZETESİNDE hiç kullanılmadı. Bunun 1. nedeni, burada olduğu gibi yanlış yere çekilebilecek olması. Sizden bahsetmeden söylüyorum; birisi 'bunlar BJK düşmanı' dedi mi, üzerindeki izden kurtulamazsın. 2'ncisi ise aslında önemli olan neden de bu; haberin eskimesi. Sözcü fotoğrafı, AMK.com'un kullanmasından bir gün önce sayfasında haberleştirdi. Elimde o gazete yok dolayısıyla fotoğrafını gönderemiyorum ama başlığının 'Tükürmüş' olduğunu, çok büyük kullanılmadığını ve sadece Motta-Selçuk bölümünün kadrajlandığını hasbelkader hatırlıyorum.

İnternet sitesinin fotoğrafı olduğu gibi kullanması konusuna bir şey diyemem ama bir nedenden kullanmalarını istemem. O da şu: Karşınızdakine güveniniz olsun. Böylesine ciddi bir olayda sahte fotoğraf hazırlandığını düşünmek bile o kurum ve ismi geçen kişilere haksızlıktır (BENCE). Bir haber kaynağının bir fotoğraf üzerinde kötü niyetli bir oynama yaptığını, zamanında fotoşopla yıldızlara forma imzalatma günlerinden kaldığını kabul edebilirim. Ama bu öncelikle "Ibrahimovic Fener'e geliyor" haber değil, ikinci olarak da AMK inanın, hatasıyla sevabıyla bu tarz işlere girmeyecek kadar düzgün kişileri bünyesinde barındırıyor.
Saygılar