19 Ocak 2013 Cumartesi

72 Senedir Kara Kartal

"Halkın takımı olan Beşiktaş'a Kara Kartal sembolünü ilk kez yakıştıran kişi, sıradan bir halk adamı olan Mehmet Galin'dir.

Mehmet Galin, Mısır'dan İstanbul'a göç etmiş bir ailenin mensubudur. İstanbul Tramvay İdaresi'nde vatman olarak çalışmaktadır. Şeref Stadı'ndaki hiçbir maçı kaçırmayan koyu bir Beşiktaşlıdır. 

1930'lu yılların sonunda akciğer kanserine yakalanır. Tramvay İdaresi'nden emekli edilir. Doktorların tavsiyesi üzerine ve deniz havası iyi gelir düşüncesiyle, vaktinin çoğunu Şeref Stadı'nın denize bakan rıhtımında inşa ettiği kulübede geçirmeye başlar.

1940-41 futbol sezonu, Beşiktaş tarihinin unutulmaz sezonlarından biridir. Beşiktaş, o sezonda oynadığı lig maçlarının tümünü kazanarak, kırılması imkansız bir rekora imza atar ve namağlup şampiyon olur. 18 lig maçında rakip filelere gönderdikleri 84 golle de bir başka rekora imza atmıştır Siyah-Beyazlı oyuncular.

Bu sezon içinde ilk kez dile getirilen bir yakıştırma, sıradan bir Beşiktaş taraftarı Mehmet Galin'in Şeref Stadı'nda yankılanan sesi, Beşiktaş ile Beşiktaşlılık kimliğiyle özdeşleşen ölümsüz bir sembol olmuştur. 19 Ocak 1941 Pazar günü, hakemliğini Semih Duransoy'un yaptığı Beşiktaş - Süleymaniye maçına, o sezon çoğu maçta olduğu gibi simsiyah formalarla çıkmıştır Beşiktaşlılar. Deniz tarafındaki yükselen Mehmet Galin'in "Haydi Kara Kartallar... Hücum Kara Kartallar..." bağırışları ilk kez bu maçta duyulmuştur.

Mehmet Galin'in "Kara Kartal" benzetmesi öylesine benimsenmiştir ki, önce bir tek kişiden yükselen bu ses, maçtan sonra yüzlerce, binlerce kişinin sesinden Çırağan'ın köhne duvarlarında çınlamakta, Boğaz'ın serin sularında yankılanmaktadır.

Mehmet Galin, kalan ömrünün büyük bir bölümünü Şeref Stadı'nda inşaa ettiği ve üzerini Kara Kartal motifleriyle süslediği kulübesinde tamamlar. Şeref Stadı'ndaki tek bir maçı, tek bir antrenmanı kaçırmaz. Şeref Stadı önünden tuttuğu balıkları Beşiktaşlı taraftarlara, futbolculara dağıtmak en büyük keyfidir. Zaman içerisinde adı bile unutulur. Son nefesini verdiği güne kadar çevresince, "Kara Kartal Galin" olarak çağırılır.

Kara Kartal yakıştırmasını ilk duyduğunda önemseyen ve o dönemde rahmetli Galin'le bir röportaj gerçekleştiren değerli gazeteci ve spor tarihçisi Cem Atabeyoğlu ise bu konuda gerçeklere ulaşılmasını sağlayan isim olmuştur."

Süleymaniye maçını da Voleci Şeref (3), Baba Hakkı, Şükrü ve Şakir'in golleri ile 6-0 kazanır Beşiktaş.
Kaynak: 2008 Beşiktaş takvimi


Hiç yorum yok: