6 Temmuz 2009 Pazartesi

BLACK


2005 yapımı bir Bolywood filmi. Son bir kaç ayda Slumdog ile başlayan ve burda da yazdığım Amal ile devam eden Bolywood serüvenimin 3 filmi. Her ay bir tane Bolywood izlemek şart oldu artık.

Michelle isminde doğuştan kör ve sağır olan bir kız çocuğu vardır. Ailesi oldukça elverişli koşullara sahip olmasına rağmen çocuklarının hastalığına çare bulamadıkları için sıkıntılı günler geçirmektedirler. Debraj Sahai ise kör çocukları eğitmeye kendini adamış biraz aykırı bir öğretmendir. Michelle'nin ailesi çocuklarını eğitmesi için Debraj'ı özel olarak tutarlar. Şu kısa tanımla filmin kabaca gidişatını tahmin etmek pek zor olmasa gerek.



Bazı filmlerin finalinden çok gidişatıdır kendisine bağlayan, işte bu filmden onlardan biri.
Metanetli bir yol. İlk raunddan kaybedenin son raunnda da bir anlamda kaybettiği ama kavgada rakibine öğrettikleri. Yılmak, savaşmak arasında gidip gelen.

Bir başarı öyküsü izlerken sonunda keyiflenebilirsiniz. Ancak filmin finalinde bu başarıya asla sevinemiyorsunuz. 2 saatlik filmde zaman zaman aşırı dozda dram barındıran sahneler mevcut.
Filmi daha fazla dramatize edip baltalama girişiminde bulunmamış yönetmen. Herşeyi tadında bırakmış ama filmin uncut halinin 3 saate yakın olduğunu tahmin ediyorum.

Oyuncuğun abartı olmadığı filmde görüntü ve kurgu kalitesi teknik olarak üst seviyede.
Müzikler sadece olması gereken yerlerde. Böyle bir filmi Çağan Irmak çekse 4 tane soundtrack albümü çıkartırdı galiba.


''Herkes alfabeye a-b-c-d-e'den başlar sen s-i-y-a-h'den başlayacaksın''
'' Her düştüğünde daha yüksek zıplayacaksın''
'' Karınca dağa tırmandı, kaplumbağa çölü geçti ve ben ... ''


Filmin başrolündeki öğretmen karakterimiz Michelle'nin deyimiyle ''Ö'' Debraj Sahai, Hint Sinemasının en önemli aktörlerinden. Black filmiyle oldukça ödül kazanan aktör aynı zamanda Slumdog'da helikopteriyle Jamal'ın o tualet sahnesinde uğrunda çamura ( ! ) battığı Amitabh Bachhan'ın ta kendisi.

Michelle'nin gerek çocuk karakteri gerek filmin büyük bütününde olan karakteri Rani ablamız kör ve sağır karakterini oldukça iyi canlandırmış.

Filmin İ.M.D.B puanı 8.0 ve 19 tane ödül aldığınıda not düşelim. Bununla birlikte böyle bir filmi 4 sene geç izlediğimden dolayı ne kadar kendimi yadırgasamda Amal ve Black gibi keşfedilesi ne Bolywood filmler vardır acaba ? diye merak etmiyorda değilim.


Hiç yorum yok: