30 Ağustos 2012 Perşembe

İyi Futbolcular, Kötü ve İyi Sporcular

2007 - 2008 sezonu, Beşiktaş Trabzonspor deplasmanından 2-3'lük galibiyet ile dönüyor. Ama nasıl? 2-0 mağlup duruma düştükten sonra öne geçmesini bildik.Fakat maçta ilginç bir şey oldu. Rüştü, ceza sahası dışında elle oynadığı gerekçesi ile oyundan atıldı. Pozisyonun bir diğer kahramanı ise Umut Bulut'tu. Canhıraş bir şekilde bağırıp, Rüştü'nün eliyle oynadığını iddia etmişti. Hakemin Rüştü'ye kırmızı kartı göstermesiyle de ödülünü almıştı. Ne tesadüf ki o maçın da hakemi Bülent Yıldırım'dı. Daha sonra yardımcısı ile birlikte Rüştü'den özür dileyeceklerdi.


  
Geride bıraktığımız haftada, son dakikalarda penaltı kazandı Galatasaray. Olmayan penaltı pozisyonu hakkında haliyle isyan ettik, konuştuk. Burak Yılmaz, bolca eleştirildi. Umut Bulut da takım arkadaşı Burak Yılmaz'ı savunarak, pozisyonun % 100 penaltı olduğunu söyledi.

Gelelim Burak Yılmaz'a. Beşiktaş forması giyerken, elle gol attığı için eleştirilen, sevilmeyen Burak Yılmaz'a. Kariyerine şöyle bir bakıldığında ceza sahası içerisinde, etrafında uçtuğu vakitler o kadar fazla ki. Aşağıdaki video onunla ilgili görüntüler ile dolu. Cezasahası civarına geldiği vakit, niyetinin ne şekil aldığı ile ilgili. Burak'ın amacının gol olması, golü düşünmesi çok normal. Fakat bunun yapılma tarzı ve bunun normal kabul edilmesi anlaşılır değil.

 http://www.youtube.com/watch?v=Grla8bduWrI

(Videoyu ne yazık ki görüntü olarak ekleyemedim. Link olarak veriyorum.)

Hem Burak, hem Umut iyi futbolcular. Oynadıkları takıma "kazandırmaları" yüksek isimler. Onları iyi kılan şey sadece futbolculukları. Lakin her ikisi de kötü sporcu ve spor ahlakından yoksun isimler. Kendi çıkarları için yalan söylemekten çekinmeyen, başarıya giden her yolun mübah olduğunu sanan, rakip takımdaki oyuncuların da kendileri ile aynı mesleği yaptığını unutan insanlar. Burak Yılmaz, gol kralı olmuş olabilir. Kariyerinin geri kalan döneminde çok daha başarılı günler yaşayabilir. Umut Bulut, bundan sonra çok daha iyi sezonlar geçirebilir. Bu alışkanlıklarından vazgeçmedikleri sürece ikisi de iy futbolcu; ama kötü sporcular olarak anılacaktır. En fazla forma giydikleri kulüplerin taraftarları tarafından sevileceklerdir. Gerçi çok şükür ki Burak Yılmaz formamızı giyerken, hakettiği tepkiyi göstermiştik.

Bir de hem iyi futbolcu, hem de iyi sporcu olanlar var. Ve ne mutlu ki Beşiktaş forması giyiyor bir tanesi. Mustafa Pektemek. Pektemek, sadece saha içerisindeki hal ve tavrı ile değil, saha dışındaki haliyle de etkiliyor beni. Haddinden fazla paraların kazanıldığı ortamda kendini bozmayan nadir isimlerden biri. Mustafa'yı bugüne kadar abartılı gömlek, tişört, pantolonlar ile görmedik. Saç traşından tutun da saçını tarayış şekline kadar abartısızdır. Beşiktaş'ın bünyesinde bu tip oyuncuları bulundurmasından her zaman keyif aldım. Kendi aramızda yaptığımız sohbetlerde de dillendiririz sık sık. Koluna taktığı abartılı saat değil, mahcup gülümseyişidir aslolan. Sadeliktir kendimize yakıştırdığımız. Galatasaray maçında da farkını ortaya koydu Mustafa.

       

İlk golden sonra sevinç sırasında Sivok'un ayağına basıyor ve hemen özür diliyor. (02:15'ten itibaren) Ezeli rakibiniz ile oynuyorsunuz, kendi evinizde öne geçmişsiniz ve tüm takım arkadaşlarınızla gol sevinci yaşıyorsunuz; ama arkadaşınıza istemeden yaptığınız anlık bir hareket sonrası "pardon" diyorsunuz. Adrenalin bu denli zirvedeyken bunu es geçmemek. Bir diğeri de attığımız 2. golün hemen öncesinde Melo ile birlikte topa müdahale ediyor. Melo yerde kalıyor. Pozisyon devam etmesine ve hala atakta olmamıza rağmen o anlık dilimde Melo'yu kaldırıyor Mustafa. (06.48'ten itibaren) 

Küçük detaylar mı? Evet. Bizim için kıymetli mi? Defalarca ve yüksek sesle evet. Üzücü olan ise hem Mustafa'nın yaşadığı sakatlık, hem de çirkin biten maç sonu ile futbolun adaletinin olmadığını tekrar görmek. Bizim ülkemizde hep aldatanlar, rol yapanlar, başkasının üstüne basarak yukarı çıkanlar takdir edilir. Sadece futbol değil, her konuda böyledir. Bizim de boynumuzun borcudur bu düzene hem Mustafa'yı hem de Beşiktaş'ı yedirmemek.

Hiç yorum yok: