15 Nisan 2014 Salı

Beşiktaş'ın "Baba"larından Abdülkadir Ziya Karamürsel


"Ağabeyimiz, babamız; şeytan tüyüne sahip bir adamdı..."

Beşiktaş'ın 1909'daki yönetim kurulunda 2. başkan olarak görev yapan ve Hazine-i Hassa Müdürü, İstanbul milletvekili olan Ziyaeddin Karamürsel'in oğlu olan Ziya Karamürsel, 1900 yılında dünyaya geliyordu.

İstanbul Belediye Meclisi'nde 2. başkanlık yapan ve avukat olan Ziya Karamürsel, 1928-1948 yılları arasında Beşiktaş yönetiminde yer alıyordu. Karamürsel, bu yıllarda üç kez (1932-35, 1938-39 ve 1941) kulüp başkanlığı yapıyordu.

Beşiktaş'ın baba lakaplı başkanlarından olan Karamürsel, kırklı yıllarda 8 yılda 7 kez İstanbul şampiyonu olan takımın temellerini atan yöneticilerin  önde gelenlerindendi. Beşiktaş camiası tarafından çok sevilen Abdülkadir Ziya Karamürsel, Beşiktaş'ın 1960 şampiyonluk albümünde şöyle anlatılıyordu:

" Türk cemiyet hayatının, hele kulüp cemiyetçiliğinin nasıl fırtınalı geçtiğini hep bilirsiniz... Beşiktaş muhitinin cevval, zeki ve hareketli bünyesinde kongrelerimiz öylesine elektrikli geçer, dertlerimiz öylesine açığa vurulur, tenkit edilirdi. Bu ahvalde kurtarıcı, bir tatlı adam vardı: Abdülkadir Bey...

Abdülkadir Karamürsel avukattı. Fakat o, mesleki kudretinden çok evvel havayı ısındıran, dumanları dağıtan, ortalığa neşe ve ümit katan bir kudretle duruma derhal hakim olur, kırgınları barıştırır, meseleleri halleder, davaları kazanır bir şeytan tüyüne sahip adamdı.

Beşiktaş'ın ilk babası odur. Beşiktaş'ın her şeyi demek olan Şeref Bey, ona müthiş saygı ve sevgi beslerdi.

Top oynamamıştı. Vücudu ağırdı. Ama futboldan çok iyi anlardı. Maçları kaçırmazdı. Senelerce reislik etti. Ağabeyimizdi, babamızdı. Evindeki saz ve söz alemlerinde Beşiktaş'ın her derdi ve kederi giderilir, Beşiktaş geleceğe gene zinde ve dinç çıkardı."

"Baba" Abdülkadir Ziya Karamürsel, 15 Nisan 1948'de hayata gözlerini yumuyor, binlerce insanın katıldığı cenaze töreniyle sonsuzluğa uğurlanıyordu.

Kaynak: 1903'ten Bugüne BJK (2008 Takvimi)

Beşiktaşlılığı ile de tanıdığımız başarılı gazeteci Banu Güven de çeşitli röportajlarında dedesi Abdülkadir Ziya Karamürsel'den söz eder:

"Büyükdedem Ziyaeddin Karamürsel kulübün kurucularındandır. Dedem Abdülkadir Ziya Karamürsel ise şampiyonluk yaşanan 3 dönemde toplam 5 yıl kulübe başkanlık etmiştir. Mezartaşında ‘Beşiktaş’ın Babası’ yazar."

"İnsanın kökenlerine dair bilgi sahibi olmasının sadece bilgi olarak bir değeri var. Benim için çok değerli olan başka bir şey; anne tarafımdan büyük dedemin Beşiktaş Futbol Kulübü'nün kurucularından ve başkanlarından Ziya Karamürsel olmasıdır. Dedem 'Beşiktaş'ın Babası' olarak tanımlanan o da hatırı sayılır başkanlarından Abdülkadir Karamürsel. Bu da benim için önemli."

"Dedem Abdülkadir Karamürsel'in lakabını taşıyan bir sokak var Akaretler'de. Baba Efendi Sokak. Oradan geçerken dedeyi hatırlamak güzel." 

Ölümünün 66. yılında Abdülkadir Ziya Karamürsel'i saygıyla anıyoruz. 
Ruhu şad olsun.


Hiç yorum yok: