28 Ocak 2010 Perşembe

Balibo



2009 yılında vizyona girmiş Avustralya yapımı bir film. Doğu Timor'da yaşananları anlatıyor.
Tamamıyla gerçek hikayenin anlatıldığı film belgesel özelliği taşıyor.

Doğu Timor neresidir ? 500 yıl kadar Portekiz kolonisi. 1974 yılında Portekiz'de Karanfil devrimi sonrası bağımsızlığı verilir. Ancak 1975 yılında bu sefer de Endonezya tarafından işgal edilir. 2000 yılına kadar Endonezya'nın 27. vilayeti olarak kalır. 2000 yılında tekrar bağımsızlığını ilan eder.

Film 1975 yılı Endonezya işgali öncesi ve sırasında yaşananları anlatıyor. 5 Avustralya'lı gazeteci işgal öncesi bölgedeki durumu haber yapmak için Doğu Timor'a gider. Bu 5 gazetecinin kaybolması üzerine bir yaşlı gazeteci (Roger East ) daha istemeyerek bölgeye gider. Onun bölgeye çağıran ve orada yaşanları haber yapmasını isteyen o zamanlar Doğu Timor Dışişleri başkanlığında çalışan Jose Ramos-Horta'dır.

Roger East Doğu Timor'da yaşananlardan çok 5 gazetecinin durumunu merak etmektedir. Ülkesinde ve dünyada burada yaşanan işgalin pek önemli olmadığını şu sözleriyle vurgular.
'' burada yüzbin kişi ölse arka sayfada küçük bir haber olarak yer alır ama 5 Avustralya'lı gazetecinin de kayıp olması bu haberi manşete taşır''. Roger 5 gazeteciyi ararken bir işgale tanıklık eder.

Filmi hem Roger East'ın gözünden hem de kayıp olan 5 gazetecinin gözünden görüyoruz. Bize tüm filmi anlatan ise Roger'in kaldığı otelden tanıştığı, o zamanlar 8 yaşında olan Juliana.

Hiç bilmediğim bir yer üzerine yapılmış bu filmi izlemeyi uzun zamandır erteliyordum.
Film sonrası biraz wiki'den biraz ekşi'den baktığımızda bu ülkenin kaderinin hala ''dert'' olduğunu görüyoruz. Bununda öncelikli sebeplerinden birinin '' petrol ''olması ne kadar enterasandır.

Jose Ramos-Horta şu anda ülkenin Başbakanı. Biraz araştırdığımızda yakın bir zamanda suikasta uğradığını öğreniyoruz. 2 sene önce kadar ülkede 6,3 şiddetinde deprem olmuş.
Filmin finali ile yazıyı finale bağlayalım. Arka jenerik akmaya başlarken sahilde futbol oynayan çocuklar görürüz. Biliriz ki futbol her nerede ve nasıl oynanıyorsa oynansın orada hayat güzeldir.
Sahillerinde futbol oynanan Doğu Timor Asya'nın ve Dünya'nın en fakir ülkelerinden biri.

İzlenmesi gereken bir film.

1 yorum:

日月神教-任我行 dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.