10 Ocak 2010 Pazar

Bir Oyundan Daha Fazlası



Orjinal ismi ''More Than Just A Game'' olan 2007 yapımı film.

1960'lar Güney Afrikasında siyasi tutuklular Robben adasındaki hapishaneye gönderilir.
Kayaları çakıl, çakılları kum yapmaktan başka bir işleri olmayan tutuklular kendilerini uğraş olarak futbolu seçerler. Hapishane yönetimini ikna etmeleri pek kolay olmasada sonunda başarıya ulaşarak bir futbol topuna ve sahaya kavuşurlar. Çoğu futboldan anlamayan, topa vurmayı bilmeyen tutukluların olduğu hapishanede futbol'un ilk zamanları nasıl oynanacağını öğreterek geçer.

Yeterli sayıda topçu yetiştirildikten sonra takımlar kurulur. Takımlar arasındaki maçların seyir zevki yüksek oldukça futbol daha da popülerleşir. Daha fazla kişi bu oyuna dahil olmak ister. Yeni takımlar kurulur ve bununla birlikte bir lig statüsü oluşturulur. Önclikle maçlara Hakemlerde dahil edilir. Ligin kuralları Fifa'yı esas alır. Kuralları olan bir futbol liginin fedarasyonuda olmalıdır. Makana futbol Fedarasyonu tutuklular arasından seçilen kişiler tarafından kurulur. Fedarasyon her takımın başkası olmasını ister. Her takım futbolcuları kendi başkanlarını seçer.

Fedarasyon'a dahil 3 lig ve 8 takım vardır. Tabi ki taraftar gruplarıda oluşmaya başlar. Rekabet artar. Hakemlere itirazlar başlar. Siyasi tutuklular uğraş olsun diye giriştikleri futbola olan ilgilerini o denli arttırırlar ki siyasete olan ilgileri sekteye uğrar. Daha az sosyalizm daha fazla futbol olunca tartışmalar başlar. Hem ofsayt olan hem de elle atılmış bir gol sonrası 5 aylık bir dava süreci başlar.

1960'lardan başlayıp 1970'lere kadar devam eden bu süreçte futbolculuğu bırakıp yöneticilik-hakemlik-teknik direktörlük yapanlar oluyor. Film davaya konu olan maçta taraflardan birinin diğerinden özür dilemesi ile finale bağlıyor. Böyle tutkulu bir ligin olduğu hapishanede en zor durum ise tutukluluk süresi bitenlerin hapishaneden çıkışları oluyor. Mahkumlardan biri durumu şöyle açıklıyor '' biz orada çok fazla acı çekmedik hatta eğlendik bile diyebiliriz acıyı ailelerimiz çekti.''

Filmimiz gerçek hikayeden uyarlama. Belgesel sinema türünde olan yapımda o dönemki tutuklularla yapılan röportajlar şeklinde ilerliyor.

2007 yılında Fifa, Makana futbol Fedarasyonu'na Onur Üyesi Ödülünü layık görmüş.
Film 2010 Dünya kupasının Güney Afrika'da yapılacağının belli olduğu anda ki çeşitli şehir ve ülkelerde ki sevinçler eşliğinde bitiyor.

2 yorum:

oneblood dedi ki...

belgesel olduğunu son paragrafa saklaman bilerek yapılmış birşey dimi hain insan. bütün hayallerim yıkıldı. yok bide eski mahkumlarla roportaj yapmışlarmış. filmin günahı neydi. sen dvdne extraya koy o röportajları filmden ne istiyon.

ferdinand dedi ki...

ben de daha iki gün önce izledim fena değil, açıkçası abiler baya bi abartmışlar mevzuları.
federasyonlar, hakemler, karar iptali için yaışmalar falan.
bizim cezaevlerinde olsa kan çıkardı heralde federasyondan çok...