10 Temmuz 2011 Pazar

Ruhun Şad Olsun Kornerlerin Kralı

Kara Temmuz'un bizden aldıklarından Şükrü Gülesin. 1940 senesinden 1950'ye kadar (1 sezon hariç) Beşiktaş formasını giyen güzel efsanelerimizden.


9 sene boyunca Beşiktaş'la birçok kupa kazanan Gülesin'in en çok kornerden attığı goller meşhurmuş. Bu golleri sayesinde de adını Avrupa'da duyurmuş ve Beşiktaş'la geçirdiği 9 seneden sonra İtalya'da Lazio'ya transferi gerçekleşmiş. Bu transfer ile İtalya'ya giden ilk Türk futbolcusu olma ünvanını da kazanmıştır. O dönem ki teknik adamla anlaşamadığı için Palermo'ya kiralanan Gülesin, 28 maçta 13 gol atarak takımının en golcü 2.oyuncusu olmuş. (Takımın en golcü oyuncusu 15 golle Dante Di Maso) Palermo'daki bu başarısı sonrasında Lazio, Gülesin'i kadroda tutmuştur. O sene de 29 maçta 16 gol atma başarısı göstermiş ve bir sonraki sene tekrar Palermo'ya kiralanmış, burada da 22 maçta 7 gol atarak İtalya macerasını tamamlamış.
Türkiye'ye döndükten sonra bir süre Galatasaray forması giymiştir. O dönemleri şöyle açıklamıştır: " Sarı-Kırmızı forma -kimse alınmasın, gücenmesin ama- sırtıma batıyordu sanki."

Futbolu bıraktıktan sonra bir süre Beşiktaş'ta yöneticilik yapan, spor yazarlığı ile de uğraşan Gülesin, Milli Takım Teknik Komitesi'ne seçilmiştir. 10 Temmuz 1977'de kalp krizi yüzünden aramızdan ayrıldığında sadece 55 yaşındaydı Şükrü Gülesin.


Lazio'da kulüp binasının girişinde onur listesinde ismi yazılı olan, Palermolu taraftarların onca seneye rağmen forumlarında ismini ve fotoğrafını kullandığı bir efsane.

Ruhun şad olsun "Kornerlerin Kralı"

"Şükrü Gülesin kornerden direk kaleye attığı 33 gol ile Dünya Kornerler Kralı olmuştu.B rezilyalı rakibi ise ancak 32 gol attığından, rekorlar kitabına Şükrü Gülesin geçmişti. Ben, Şükrü ağabeyinin liglerdeki 33 korner golünden dördünü izledim. Birkaç futbolcunun ise birer golünü görmüştüm. Gençlerbirliği'nden Zeynel, Dünya Karması'nda ilk oynayan futbolcumuz İsa gibi... İşin hoş tarafı Şükrü Gülesin bu gollerinden birkaçını Fenerbahçeli Cihat Arman'a atmıştı. Cihat, üç direk arasındaki en iyi kaleci idi. Hiç unutmam İnönü Stadı'nda benim önümdeki kornerden deniz tarafındaki kaleye Şükrü ağabey atış yapmış. Uzak direk dibindeki Cihat Arman, biraz çıkar çıkmaz golü yemişti. Şükrü Gülesin böyle bir golü gene Cihat Arman'a attı. Başbakanlık Kupası'nda, Şükrü korner çekiyor. Uzak direğe giden toplara, Kaptan Baba Hakkı fırlar, kafaya çıkardı. Hakkı Yeten, pozisyonu kaçırmak istemiyor. Fırlıyor, sıçrıyor, topa kafa vuramıyor. Çünkü top içeri girmiştir. Baba Hakkı kafasını direğe çarpmıştır.Ş ükrü Gülesin kornerden attığı golün sevinci ile kaptanını kucaklamaya gittiğinde, sert bir sesle aldığı yanıt şudur; "Şu golleri doğru dürüst at oğlum, beni sakatlayacaksın..."

1 yorum:

serkan dedi ki...

ellerinize sağlık iyi ki yer verdiniz şükrü gülesin'e..büyük efsane, malesef bizler şahit olamadık..