31 Ağustos 2012 Cuma

Bir Spor Kulübü Beşiktaş

Bu akşamüstü gelen haberlere göre kadın basketbol takımımız ligden çekildi. Kısa süre içerisinde Beşiktaş Jimnastik Kulübü,  2 şubesini kapattı. Hiç lafı uzatmadan, dolandırmadan kulübün tüzüğünde yer alan kuruluş amacı maddesine bakalım: 

"Beşiktaş Jimnastik Kulübü, bir spor kulübüdür. Organlardaki bütün görevler parasızdır. Amacı:
  1. Büyük önder Atatürk'ün hedef gösterdiği doğrultuda "Zeki, çevik ve ahlaklı" sporcular yetiştirmek, sporla amatörce ve izin verilen konularda profesyonelce uğraşmak, taraftarlar, üyeler ve sporcular arasında sevgi ve dayanışmayı kurmak ve geliştirmek, Beşiktaşlılık sevgisini yaymak, tabanı genişletmek, bilinçli taraftar yetiştirmek, Türk sporunun gelişmesine ve milli takımların başarısına katkı sağlamak, Türk sporunu yurt içinde ve dışındaki karşılaşmalarda başarıyla temsil etmek, gençleri spora yöneltmek ve onlara spor yapma olanağı sağlamak, sporcu ile birlikte her kademede spor adamı yetiştirmek, üyelerin sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamak, üyeleri kulübün tesis ve faaliyetlerinden yararlandırmak, yurtiçinde ve yurtdışında spor karşılaşmalarına katılmak, bu karşılaşmalarda Türk sporunu başarı ile temsil etmek.
  2. Beden Eğitimi ile ilgili her türlü spor ve jimnastik ile amatörce uğraşmak, her spor dalında amatör ruhla sporcular yetiştirmek, üyeler ve sporcular arasında sevgi, saygı ve dayanışma kurmak.
  3. Her çeşit spor gösterisi, sosyal - kültürel etkinlikler, maçlar yarışmalar düzenlemek veya bu tip düzenlemelere katılmak, kulübün sportif faaliyetleri için yasaların ve tüzüğün tanıdığı yetkiler içinde lokal, açık veya kapalı spor tesisleri yapmak, kiralamak veya kiraya vermek; bunları yönetmek ve çalıştırmak, her yaştaki sporcuların çeşitli sporları amatör bir ruhla yapmalarını sağlamak
  4. Sporla ve eğitimle ilgili her dereceden spor okulları ile diğer genel eğitim okulları ve kurumları açmak; profesyonel sporcu, teknik direktör, antrenör, monitör, teknik ve idari personeli kendi bünyesinde veya başka eğitim kurumlarında yetiştirmek, almak, çalıştırmak, kiralamak, mevzuata uygun profesyonel spor şubelerini kurmak, yönetmek ve bu tür kuruluşlara üçüncü gerçek veya tüzel kişilerle birlikte katılmak..
  5. Kulübün ihtiyacı olan ikametgah ile amaç ve faaliyetleri için gerekli taşınır ve taşınmaz mallar ile yasa ve sözleşmelerden doğmuş ve doğacabilecek hertürlü haklara sahip olmak, yasalara uygun lokal açık ve kapalı spor alanları, kamp ve konaklama tesisleri almak, kiralamak ve yapmak. Bu amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için bağış kabul etmek ve gelir getirici taşınır ve taşınmaz mallara sahip olmak.
  6. Amacına ulaşmak için ticari şirketler , yatırım ortaklıkları ve vakıflar kurmak veya kurulmuş ticari şirketler, yatırım ortaklıkları ve vakıflara katılmak, yardımlaşma, dayanışma kuruluşları kurmak, şube açmak, kurulu ve kurulacak olanlara katılmak, federasyon, konfederasyon kurmak veya bunlara katılmak uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki sporla ilgili dernek ve kuruluşlara üye olmak, üyelikten ayrılmak. Kulübün gelişmesine ilişkin plan ve programlar ile bunları yürütecek profesyonel kadroları kurmak, BJK isim ve logosunun önde gelmesi koşulu ile sponsorluk anlaşmaları ve isim kullanım hakkı sözleşmeleri yapmak.
  7. Sportif alanda eğitici ve aydınlatıcı, bunun yanısıra kulübün faaliyetleri hakkında üyelere ve kamu oyuna bilgi veren sürekli yayınlar yapmak.
  8. Üniversiteler dahil olmak üzere eğitim kuruluşları ve dış ülke kulüpleri ile iş birliği yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak spor okulları açmak öz kaynaktan sporcu yetiştirmek, başarılı sporcuları korumak ve bünyesinden yetiştirdiği sporcuların kadrolarında yer almasını sağlamak.
  9. Kulüp'te spor yapmış ve sporu Kulüp'te bırakmış, Kulübü yurtiçinde ve yurtdışında başarıyla temsil etmiş, sporcu iken veya sporu bıraktıktan sonra sağlık veya diğer nedenlerle madden veya manen zor duruma düşmüş sporcularına sahip çıkmak ve bu durumda olanlara gereken ilgiyi gösterip destek sağlamak."  
Kulübün tüzüğünde amaç bu denli yalın şekilde betimlenmişken, parasal kriz gerekçesi ile şubeyi kapatan yönetim, buna destek verip, "şampiyonluğa oynamayan Beşiktaş'tansa şube kapansın" diyen sözde taraftar ile "bugüne kadar kaç kere gittiniz ki maça" diyerek garip bir savunma mekanizması geliştiren taraftar, ne yazık ki Beşiktaş'ı anlamamıştır. İster alının, gücenin. Hatta umarım alınıp, gücenirsiniz. Zira her şeyi bu kadar sineye çekmek hayra alamet değil.
                                                                                                                                                                              

4 yorum:

vence dedi ki...

67 milyon lirası vadesi dolmuş, 580 milyon lira net borç var(10 Haziran 2012). Bunların yanında 10 milyon dolarlık Aktif Reklam davası ile yine en az onun kadarlık Ferrari davası devam ediyor; ikisi de bugün yarın kaybedilecekler.

Fulya ve plaza gelirleri 2016, Federasyon gelirleri 2016-17 sezonuna kadar temlikli. Sponsor gelirlerinin 20.109.338 lirası kırdırılmış, Gişe hasılatları 2014 sonuna kadar temlikli. Kısaca Beşiktaş'ın yıl içinde kasasına girecek para (fikir vermesi açısından 01.06.2010-31.05.2011 dönemine ait faaliyet raporuna göz atıldığında) taş çatlasa 50 milyon lira. Futbol takımının seyahat, konaklama, stadyumun bakımı gibi elzem olan diğer masraflarına hiç girmeden sadece futbolcuların maaşları toplamından daha az.

Amatör şubelerin gelir/giderleri şurada; http://4.bp.blogspot.com/-R9gTp6DT9iA/T2-PjgJ2MHI/AAAAAAAABOg/GGFoaKTy7mM/s1600/ads%C4%B1z.bmp

Amatör şubelerin kapatılmalarına eyvallah diyebilecek Beşiktaşlı yoktur, olmamalıdır. Gelin görün ki gün itibariyle Beşiktaş'ın amatör şubelerinin hayatta tutulabilmeleri için gereken finansmanın sağlanması imkan dahilinde değil. Tablo ortada. Kulüp parayı futboldan kazanıyor fakat futboldan kazanılan para olanca tedbire rağmen amatör şubeleri beslemek bir yana dursun daha kendini çevirebilecek seviyede bile değil.

Muhakkak haberiniz vardır; 5 Haziran 2012 salı günü kulübün kapısına 19 icra arabası birden geldi. Atıf Keçeci genel kurulda "dün başkan ile bir saat oturduk, 50 dakikasında alacaklılarla konuştu" diye anlattı. Yine söylenen o ki kapalı kapılar ardında bir yönetici durumu "şimdi kasaya 50 milyon koysak yarım saatte tükenir" sözleriyle özetlemekte. Hal böyleyken amatör şubelerin sponsor bulunmadığı takdirde kapatılmalarından başka bir seçenek kalmıyor. Yapılabilecek bir şey yok.

Şairler Parkı dedi ki...

@vence
Şunu okumanızı rica edeceğim: http://www.burasikapali.com/2011/amator-branslara-yatirim/

Amatör branşlar ve gelir-gider ile ilgili bilgi sahibi yapacaktır.

Bir spor kulübü, şube kapatarak "gün kurtarma"ya çalışmamalı. Günü değil, geleceği kurtarmak adına daha mantıklı hamleler tercih etmeli. Şubeler kapanırken, futbol şubesindeki oyuncuların maaşına zam geliyorsa ortada garip bir dengesizlik vardır.

Ege

vence dedi ki...

@Ege

Öncelikle ilk mesajımda linkini verdiğim tabloda belirtilen rakamlar Demirören yönetimi'nin meşhur 31.12.2011 tarihli renkli fotokopiye yasak getiren 28 maddelik tasarruf paketinde yer alan Beşiktaş'ın amatör şubelerinin gelir ve giderleri olduklarından dolayı konu hakkında daha aydınlarıcı olacaklarını düşünüyorum. Bunun yanında hangi rakamları referans aldığımızdan bağımsız olarak dikkat edilmesi gereken Beşiktaş'ın an itibariyle içinde bulunduğu mali durum sebebiyle rakam 5 de olsa 15 de olsa ödeyemeyecek durumda olduğudur.

Beşiktaş'ın kavgası günü kurtarmak değil, hayatta kalmak; bu noktada şu anda içinde bulunduğumuz durumu hafife aldığınızı düşünüyorum. Beşiktaş'ın geleceği düşünebilmesi için evvela hayatını sürdürebilmesi gerekmekte. Önceki mesajımda belirttiğim üzere Beşiktaş'ın gelirleri finansal açıdan amiral gemisi olan futbol takımının giderlerini dahi karşılayamıyor. Diğer branşlar hangi parayla ayakta tutulacak? Kasada para yok, sene içindeki giderler gelirlerden daha fazla üstüne vadesi geçmiş borç gırla.

Futbol şubesindekilerin maaşlarının zamlanması meselesi takım içi dengelerin sağlanmasıyla ilgili diyorlar. Aynı işi yapan iki adamdan biri 3 diğeri 6 alıyorsa -finansal tablolar bu şekildeyken yapılmasının yanlış olduğunu düşünsem de- konuyla ilgilenenler soyunma odasındaki pozitif havanın bekası için böyle uygun görmüşler. Getirisinin götürüsünden fazla olduğunu düşünüyor olabilirler, katılmasam da anlayabiliyorum. En nihayetinde ligde alınan galibiyet başına milyon liraya yakın para ödülü veriliyor.

Gün içinde aylık mali tablo yayınlanmış. Beşiktaş 1,8 ila 2,2 kurla faiz ödüyor. Tam 8 sayfa açılan dava bilgisi var, kaç tane sayamadım. Cari dönem geçtiği halde ödenemeyen bir dolu borç var. Hal böyleyken 3 de olsa 5 de olsa amatör şubelere nasıl para ayırabiliriz? İmkanı var mı?

Şairler Parkı dedi ki...

@vence
Yanıt için teşekkürler. Şunu yazdıktan sonra benim adıma bu sohbet kapanmıştır. "Beşiktaş'ın kavgası günü kurtarmak değil, hayatta kalmak; bu noktada şu anda içinde bulunduğumuz durumu hafife aldığınızı düşünüyorum."

Ege