17 Mart 2009 Salı

Amal



İsmi ve dvd kapağı ile dikkatimi çeken ve iş olan bir vakitte pause-play eşliğinde izlediğim Slumdog Millionaire'den bile daha keyifli bulduğum film. Konu en baştan itibaren klişelerle dolu olsada, filmin kurgu örgüsünü tez zamanda çözüp sahneleri ard arda sıralayacak kadar tahmin etseniz bile, izleyeni sıkmayan tam tersi hoşnut bir gülümseme yaşatan Amal isimli karakterimizin hikayesi.

Hayat öğretisini ve ideallerini babasından alan Amal ; üç tekerlekli taksi ( autorickshaw-puspus ) şöförüdür. Şehirde metro çalışmalarının hızla devam etmesi ile geleceğe dair işsizlik korkusu yaşamaktadır. Hergün evden işe- işden eve götürdüğü ve aşık olduğu bir kadın müşterisi vardır. Bir gün aşık olduğu kadının cüzdanı tam taksiye binerken küçük bir kız tarafından çalınır, Amal küçük kızı kovalamaya başlar. Kıza bir araba çarpması ile Amal'ı tanıma yolculuğuna başlarız.

Bir Berduş dolaşır Hindistan sokaklarında, sırtında çantası, elinde kitapları.
Her gittiği yerde huysuzluk çıkartır ve kovulur. Bunak ve kaba birisidir. Bizim Amal'ın puspusa denk gelir hastane kapısında. Yolculuk boyunca didişir biricik şöförümüzle. Ama Amal iyiliğiyle ve anlayışlı yaklaşımıyla alt eder ihtiyar yolcusunu.

Amal'ın geleceğini şekillendiren üç karakter ; sevdiği kadın, hırsız kız, berduş ihtiyar.
Film bu karakterlerin çevresindeki karakterlerle ilerler. Karakterler değişir, Amal değişmez.

Final sorusunda üç Silahşörlerden 3. sünün ismini sorar sunucu. Telefon hakkını kullanır yarışmacı. Sevdiği kız vardır telefonun diğer ucunda. Amal telefondaki sese koşar yarışmayı bırakarak. ( teşbihde hata olmaz )

Amal'ı izleyiniz , seveceksiniz.


3 yorum:

yürü güneşe dedi ki...

slumdog millionaire çok iyiydi, en kısa zamanda bunu da izleyim, eywallah marmara:)

Tunç Bozacılar dedi ki...

Türkiyede 500 milyarlık bir soru ; artos -portos -aramis - dartanyan tarzı kolay bir soru olsa Kenan Işık 'ı sokakta döven çıkardı konulu panelimle sizi sıkmak istemem ancak şunu söyleyebilirim ki ; o filmde çocuk kızın sesini duydıktan sonra cevap olarak doğru bildiğini değil de kızın adını söyleseydi (kızın adı latika ve normalde de 3. silahşör o) daha çok kalibime girerdi bu film . LATİKAAAAAAAAAA ....

Benim kafamdaki bu final sahnesini arkadaşıma anlattığımda 3,5 dakika güldü , allahaşkına siz gülmeyin ...

hayatınız boyunca seyretmeniz gereken filmler dedi ki...

Merhaba.... Ben de bu filmi bir arkadasimdan duydum, cok aradim dvd'sini ama bulamadim. Ben de internetten indirdim bu sefer de Turkce alt yazisini bulamadim... DVD'sini ya da alt yazisini bulmamda yardimci olur musunuz lutfen?