14 Mart 2009 Cumartesi

Etz Limon - Limon Ağacı



Limon Ağacı... Öncelikle Berlin Film Festivali'nde gösterilmiş. Yeni izleme fırsatı buldum. Zaten bir süredir epey geriden geliyorum. Filmler eskiyor, öyle haberim oluyor. Ya da özellikle erteliyorum. Limon Ağacı bir akşamüstümü doldurdu, ne de iyi etti.

Film İsrail, Almanya, Fransa ortak yapımı. Filistin-İsrail sınırında oturan Salma'nın tek geçim kaynağı babasından kalma limon bahçesidir. Sınırın İsrail tarafına yeni savunma bakanı taşınır ve kısa sürede güvenlik gerekçesiyle limon ağaçlarının kesilme emri çıkar. Salma da karara karşı direniş sürecine başlar.

Televizyonlardan takip ettiğimiz savaşın sorumlularının, kendisine ait olmayanı nasıl da "şartlar gereği" safsatası ile lehine çevirmeye çalıştığını izliyoruz. Yaşadıkları yerden zorla sürülmek istenen insanlar yerine bu sefer limon ağaçları var. İronik ve hüzünlü bir hikaye...

- 40 sene gece gündüz demeden, Salma ve ben toprağı işledik, ağaçları yetiştirdik. Bu iş sadece sulama ve gübreleme işi değildir. Ağaçlar da tıpkı insanlar gibidir. İnsanlara benzerler. Ruhları vardır, duyguları vardır. Kendileriyle konuşulsun isterler, şefkatle ilgi görmek isterler. Ben traktör kullanmam, ne yapacaksam kendi ellerimle yaparım. Bu toprak bölgenin en verimli toprağıdır. Hayır, hayır sadece bölgenin değil, dünyanın en verimli toprağıdır.

2 yorum:

ziggytheking dedi ki...

Ben de geç izlemiştim ama senin yazdıklarını okuyunca aklıma şimdi Hrant Dink'in sözleri geldi. "Evet gözümüz var bu vatanın toprağında ama alıp götürmek için değil, taa en dibine gömülmek için".

yürü güneşe dedi ki...

Empati önemli, hani evimizden-yurdumuzdan ayrı düşmek zorunda kalsak, arkamızda bıracaklarımız filan... Filmin konusunu okumuştum ama kendisini araştırmamıştım, bulup izleyim en kısa zamanda