12 Mayıs 2009 Salı

Öncesi, Sonrası


Bir süredir uzun uzun yazamadım Beşiktaş hakkında. Kısa kelimelerle, cümlelerle geçiştirdim. Sistem analizlerinden, eleştirilerden kaçındım. Sabırsız bir bekleyiş hakim kısacası.
Vedat Özdemiroğlu'nun Bitsin'leri gibi. Bitsin şu lig bir an önce. Nihai hedefine ulaşan biz olarak ...

Belki lig sonunda bu tür bir yazıyı yazmak daha anlamlı olacaktı ama şimdiden yazmakta fayda var. Şampiyonluk bir süreç-sonuç ilişkisi ise Beşiktaş bu süreçte dışarıya karşı gayet ahlaklı bir yol izlemiştir. Bariz hakem hatalarıyla kazandığı maçlar, sahada çıkan kavgalar, rakip takımı lekeleme gibi unsurlar karnesinde mevcut değildir. Sürecin tek olumsuz yanı Beşiktaş'ın son yıllarda yaşadığı içsel sorunlar, hatalardır. Sezon başı yanlış transferler, devre arası her şekilde eleştirilebilecek oyuncu transferleri ve neredeyse her sene olduğu gibi bu seneyi de 2 hoca ile tamamlaması. Bunların çoğu yönetimsel hatalardır. Teknik-taktik hata ise sezon başından beri süregelen bir kemik kadronun olmamasıdır. Ertuğrul Sağlam zamanında sürekliliği olan bir kadromuz olmamıştı. Denizli ile sezon sonuna yaklaşırken 100. yıl kadrosundaki gibi kadroyu herkesin ezbere söyleyebileceği bir durum hala söz konusu değildir. Değişken kadro ile birlikte değişken taktikler ve oyun varyasyonları ortaya çıktı. Bazı maçlar tam istediğimiz gibi bir Beşiktaş izlerken bazı maçlarda ( sahamızda Ankaraspor'a yenidiğimiz maç ) o günü unutmayı yeğledik. Eğer Beşiktaş sezon sonu Şampiyon olacaksa takımın Süreç ya da Başarıya giden yol'da Futbol olarak çok memnun etmemiştir açıkçası. En azından benim için öyledir.

Ezeli 2 rakibin yarıştan erken koptuğu ligde Anadolu'dan bir büyük daha yaratma yarışı başladı bu sene. ''Sivas efsanesi'', ''fiyat olarak ucuz ama gururlu kadrosu'' , ''5. büyük geliyor'' gibi ifadelerle bir bakıma Beşiktaş'ın şampiyonluğunu istemediklerini dile getirdiler. Halk arasında hakim olan görüş ise ''Sivas'ı şampiyon yapmazlar, Beşiktaş'ı yaparlar'' dı. Bu görüşü savunan kişiler aynı zamanda yıllardır şampiyonlukları çalınan Beşiktaş'ı da destekliyorlardı. Öyle ya yıllardır Beşiktaş'ı değil diğer 2 takımı şampiyon yapıyorlardı o zaman şampiyon belirleyiciler. O öyle değil diyip sonunu da getiremiyorlardı. Sivas ile görüşümü daha önce birkaç kez belirttim. Kocaelispor-Eskişehirspor-Bursaspor taraftarı ile kemikleşmiş yönetim biçimiyle büyük kulüp olabilirler ama Sivas asla. Büyüklük konusunda Proleterya Diktatörlüğüne atıfta bulunan Anarşist bir amcadan Bakunin'den bir benzetme yapalım. Proleterya Diktatörlüğü yoktur, ya proleteryasındır ya da Diktatör benzeri bir şey söyler. Sivas bu sene ki başarısını takip eden senelerde devam ettirdiği takdirde düşük bütçeli bir Anadolu kulübü olmaktan çıkacaktır. Sadece yöresel olarak bir Anadolu takımı olacaktır. Bu konuda Trabzonspor daha doğru bir tavır sergileyip Anadolu takımıyız çığırtkanlığı yapmamaktadır mesela. Tabi ki herşey bir yana kendi adıma Sivas ile şampiyonluk yarışı yaşamak hem keyifli değil hem de bazı ( ! ) Fb ve Gs taraftarlarının Beşiktaş'ın olası şampiyonluğu karşısında kader birliği etmişçesine Sivas'ı desteklemelerini görmek adına sevindirici.

Taraftar . İşin en enteresan yanı. Şampiyonluğa olan özlem taraftara birçok şey kazandırdığı gibi götürdükleride bariz bir şekilde mevcuttur. Küfürlü tezahuratlardan kaçınma ne kadar doğru ise 2 seneden beri devam eden Şampiyonluk için şimdilik susalım ile başlayan cümleler uzun yıllar konuşulacak hatalara yol açtı. Sinan Engin'in geri gelişinde ki cılız tepki, Demirören'i, yönetimi, dernekleri istifaya davet edememe, Tribün içi yaşanan olaylarda tavır takınamama . Bu sene şampiyonluk gelirse herşey çoktan unutulmuş olacak. Sezon başı kimse Demirören istifa diye bağırmaya gerek duymayacak. Çünkü başarılı olmuştur.

Kime göre , Neye göre ?
İnternetin yaygınlaşmasından beri şampiyonluk görmeyen taraftara göre. Çok nettir. Şampiyon Beşiktaş yazısını net aleminde görmek , yazmak isteyenler vardır. Modern zamanlarda yani günümüzde taraftarın çatışma alanı internet alemidir.
18 yaşındaki Beşiktaşlıya göre. En deli çağında Şampiyon Beşiktaş diye bağırmak istediği için. Sokaklarda şampiyonluk kutlamalarının ne olduğunu görmek için.
Spor gazetelerine bağımlı hayat süren Beşiktaşlılar için. İlk sayfada Şampiyon Beşiktaş yazısı altında kocaman bir sevinç fotoğrafı görmek için.
Vb ...

Ben ve biz ( benim gibi düşünen Beşiktaşlılar ) ? Beşiktaş'ı her zaman başarılı görmek isteriz. Yazının başında belirttiğim gibi şampiyonluğu bir Süreç - Sonuç ilişkisini olarak ele alırsak. Beşiktaş'ın hem süreci iyi idame etmesini hem de şampiyon olmasını isteriz.
Yarın ki Türkiye Kupası finali istediğim lig şampiyonluğun bir bakıma prototipidir. Tek mağlubiyetle finale kadar gelinmiştir. Bazı maçlara yedek ağırlıklı kadro ile çıkılmasına rağmen ortalama bir futbol oynanmıştır.

Şimdi önümüzde Türkiye Kupası final maçı ve 3 lig maçı kaldı. Eğer 4'de 4 yaparsak 2 kupa biraz daha anlamlı olur. Sancılı günler devam edecekse şampiyon olsak bile kimsenin pekde hatırlamak istemediği bir sezon olarak hafızalarda yer alacak.

Kupa Finali için bugün akşam İzmir'e doğru yol alıyoruz. Güzel bir İzmir yolculuğu ve güzel bir İzmir bizi bekliyor. Fotoğraf Final maçı için kısıtlı photoshop bilgisi ile bendeniz tarafından hazırlanmıştır.

4 yorum:

Barizzio dedi ki...

Eline koluna sağlık..

stalker dedi ki...

uzun uzun yazmışsın ama ben şunu söyleyecem sadece: bakunin g.ttür :)

Şairler Parkı dedi ki...

@ stalker
bakunine uzanan diller kurusun :D
sivas örneği olmuş mu olmamış mı onu söyle bari stalker yoldaş.

@ barizzio
sağolasın.

marmara

stalker dedi ki...

örnek olmuş tabii. olmasa sadece bakunine mi dil uzatırdım :P