25 Kasım 2008 Salı

Cautiva


İlk karesi futbolla başlayan bir film. 1978 Dünya Kupası Finalinde Arjantin kendi evinde finalde Hollandayı 3-1 yenerek kupayı kaldırır. Cuntacı Generallerden biride kupayı vermek için sahadadır. Cunta yönetimindeki Arjantin'de saha dışında yaşanan gelişmeler ise gizli kapaklı yürütülmektedir. Resmi olmayan rakamlar olsada 30.000'e yakın insan kaybolmuş, yüzlercede bebek ve çocuk...

Polis bir baba ve ev hanımı bir anneye sahip olan Cristiana , gerçek ailesinin bunlar olmadığını ilk öğrendiğinde asla kabullenmez. Anne ve babası aslında Cunta döneminde muhalif olduklarından tutuklanmış ve hapishanelerde tutulmuş kişilerdir. Film biyolojik aile- bakıcı aile tartışmasına doğru gidecek diye düşünürken, Cristiana - gerçek ailesinin verdiği isimle Sofia- cunta döneminden beri haber alınamayan ailesini araştırdıkça o döneme ait geniş bilgiler toplamaya başlar.

Gerçek bir hikayeden kurgulanmış filmde Türkiye geçmişi ile benzerlikler yok değil, ekşisözlük'te ki filmin yorumunda bahsedilmiş olduğu gibi, sadece futboldaki başarısızlığımız ayırt edici özellik olarak ortaya çıkabilir.

1 yorum:

ferdinand dedi ki...

Filmi yazdık kenara, izlemek lazım.
Arjantin-Türkiye benzeşmesi bir gerçek. Basiretsiz yöneticiler, yapılan darbeler, askeri zulümler, binlerce ölü ve kayıp insan. İki ülkenin yaşadığı büyük ekonomik krizler, futbola olan aşırı düşkünlük vesaire... Anlattıklarına göre de paralellikler kurmak mümkün, tez elden bulup izlemek farz.