11 Ocak 2009 Pazar

Vicky Cristiana Barcelona

2 genc kız yaz tatilinde okullları ile ilgili olarak Barcelona'ya giderler. Ve olaylar gelisir. korku, gerilim, intikam, kan. yok yok boyle degil. eger klasik bir holywood filmi olsaydi boyle olurdu muhtemelen.
bir ask filmi var karsimizda. ask'in ne olduguna bize gosteren, sonunda da salya sumuk aglatan.
ayrildiktan yillar sonra bir araya gelen 2 aşık sahnesiyle, romantik ispanyol muzikleri ve barcelona sokaklari. yok yahu boyle de degildi. yerli yapim olsaydi boyle olurdu buyuk ihtimal.

filmin yonetmeni ve senaristi woody allen olunca, isler degisiyor. buyuk usta, buyuk yonetmen kelimesi adamin kalibiyla alakali degil. filmin sonuna dair, ya da klasik bir sona dair tahmin yurutmek bile cesaret ister. sinemayi sevdiren adamlardan zat-i muhterem.
cast secimine dikkat, javier bardem, scarlett johansson, penelope cruz ve tanimadigim bir oyuncu rebecca hall. su oyunculari biraraya getirme fikri bile ayri bir meziyet ister.

ustalara saygi satirlarindan sonra filmimize deginebiliriz.
vicky ve cristiana isimli iki kiz arkadas yaz tatilinde okullari ile ilgili bir calisma icin barcelonaya giderler. vicky kizimiz nisanli ve tutucu, cristiana ise - kendisi scarlett johansson olur - ben ozgur ruhluyum modunda gezinen bir kardesimizdir. (yazinin devami spoiler icerme tehlikesi barindirmaktadir, ) bunlar barcelonada gezer tozarlar. vicky katalanca ile ilgili yuksek lisans gibi birsey yaptigi icin olayi abartip lokantalara, sokak pazarlarina kadar gezer guzelim sehri. gel zaman git zaman bir sergiye giderler. kendini ozgur ruhlu hisseden cristiana sergide cat diye birini gozune kestirir, juan antanio ( javier bardem ) .
juan antonio dediginiz adam da arizanin onde gideni. bohem tanimlamasinin belki de tam karsiligi yasayan bir abimiz. karizma desen kendisinden 100 metre onde gidiyor.
simdi siz bekliyorsunuz ki bu kizlar bu adama asik olacak. birbirleriyle yarisacaklar.
antonio bunlari sergiden sonra bir restaurantta gorupte yanlarina gidene kadar boyle saniyorsunuz en azindan. antonio kizlarla ilk konusmasinda acik sozluluk denilen kavrami abartiyor, ikinizden de hoslandim, gelin bu gece suraya ucalim , gece de beraber yatariz. oha lan ne curet. tamam karizma felan ama. kizlar da tersliyor tabi ki, ya da vicky tersliyor diyelim. tutucu ya ablamiz nisanli oldugundan mutevellit. ama bir sonraki sahnede ablalar ucakta, kaptan koskunde pilot antonio esliginde o kucuk kasabaya dogru yol aliyorlar.
antonio kizlari kendine asik ediyor ! kisaca kestim ama oyle iste. tabi ki kupayi kaldiran ekip cristiana oluyor, dedik ya vicky nisanli diye. ama yine de antonio'ya abayi yaktigi gercegi yadsinamaz.

su hikayeden film cikmis. filmede bu kizlarin ismini vermissin iste. ama yetmemis. maria elena var bir de. kendisi penolepe ablamiz. antonio'nun en cok sevdigi kadin, en cok etkilendigi, en uzun yasadigi felan. ariza kelimesini antonio icin yazida kullandiktan sonra simdi maria elenaya ne sifat bulacagim diye dusunuyorum ve psikopat tanimlamasini yetersiz kalsa bile aciklayici olacaktir diye umuyorum.
simdi ne yapti, elde 2 vardi vicky ve cristiana bir de marla elena eklendi 3. esasli oglan olarak ise hala antonio tek.
buradan 3 kadini idare edebilmenin ayrintilarini ogrenecegini sananlara yanlis bilgi vermeyelim. filmin sonunu da yazalim tam olsun. koskoca ressam,bohem,ozgur ruh antonio tek basina kaliyor hayatta. ama ben sahidim ki hicbir cakalligi yok. issiz adam kendisi :D
kocaman alkisi once woody allen hakediyorsa akabinde javier bardeme de bir helal olsun esliginde alkis patlatmak sarttir.

simdi filmin tamamini anlattigimi sananlarin yuregine su serpecek aciklama geliyor. hicbirsey anlatmadim. film aska psikolojik bir yaklasimla yaklasarak, sosyolojik bir tespit yapacakken, felsefik bir soru olarak elimizde kaliyor.
ask nedir sorusuna cevap bulamazsiniz.
kim hakli kim haksiz, onunla evlenmeliydi gibi bir elestiride bulunamazsiniz.
her karakteri seversiniz, ama hicbir karakteri kendinize tam olarak benzetemezsiniz.
gozunuz barcelonaya doyar, hatta ben kendime bir bank bile kestirdim, eger birgun barcelonaya gidersem o bankta yatarim yani.
erkek izleyicilerin vickyden etkilenmeleri yuksek ihtimal.
bayan izleyiciler sinema cikisi bosuna javier bardem posteri aramasinlar, bulamazlar.

bu filmi bu kadar anlatmaya gerek varmiydi bilmiyorum ama parcalari yazinin sonunda tekrar yan yana koyma geregi duydum.

woody allen, javier bardem, penolepe cruz, scarlett johansson, barcelona, ask, gitar ...

Hiç yorum yok: