8 Eylül 2008 Pazartesi

Cinema Paradiso




Nuovo Cinema Paradiso olarakta bilinir. Ama Nuovo kısmı filmin 2. kısmına denk gelir.
Toto ve Alfredo isimli iki oyuncumuzun etrafında gelişir film. İzleyenler sahne sahne ezberlemiştir izlemeyenlere anlatmak bir o kadar güçtür. Kısaca anlatalım bari ;

Toto sinema manyağı bir kardeşimiz. Alfredo ise kasabadaki tek sinemada makinistlik yapıyor. Kasabanın tek sosyal aktivitesi Sinema olduğundan Alfredo'ya karşı herkes saygı ve sevgi beslemektedir. Ancak bunu abartan Toto kardeşimiz tabiri caizse Alfredonun kıçından ayrılmaz. İlle de Sinema dedikçe Toto, sen git oyna der Alfredo. Yufka yürekli Alfredo bir yere kadar dayanır bu sinema sevgisinin karşısında ve karşılıklı çıkar ilişkileri doğrultusunda Toto'ya işi öğretir.

Film devam eder bu arada. Toplumsal Gerçekçi sinema kriterlerine uygun bir yapıda hem o zamanın nesnelliğinde İtalya'da ki bir kasabayı görürüz hem de 2 adamı.

Alfredo sinemayı öğretecek sanırız ama film bizi ters köşeye yatırır. Hayatı öğretir Alfredo. Ve izleyen herkes ''Benimde hayatımda bir Alfredo olsa'' muhakkak demiştir.

Yazının başında Nuovo kısmının filmin 2. kısmında gerçekleştiğini yazmıştım. Zaman ilerler, Toto gelişir ve değişir. Alfredo ise yalnızlaşır, engelleri vardır artık hayatta.
Toto büyüdükçe isminin önündeki ünvan değişir en sonunda ismi de değişir.

Bu kadar kısa anlatmak yeterlidir galiba.
Ama şunu da belirteyim final Sahnesi ile İlk 10 filmimde ilk sırada yer almaktadır.

Ve çok basit bir replik olmasına rağmen etkilenmeyen yoktur herhalde bu sahnede.
Toto seslenir ; Alfredo, Alfredooooooooooo


marmara

Hiç yorum yok: