21 Ocak 2009 Çarşamba

Sous Les Bombes


İngilizce adı ; Under the Bombs
Türkiye de ; Bombaların Altında


2006 yılında İsrail ile Lübnan arasında ki 33 gün savaşlarının hemen sonrasını anlatan bir film.
Dubai'de yaşayan Zeina, kocası ile arasındaki sorunlar nedeniyle oğlunu Lübnan'da ki kız kardeşinin yanına gönderir. Akabinde savaş patlak verir ve Zeina apar topar Lübnan'a gelir.
Kardeşinin bulunduğu bölge en çok tahrip olan ve çatışmaların kısmen devam ettiği söylentilerinin dolaştığı ülkenin güneyinde yer alır. Hiçbir taksici Zeina'yı bu bölgeye götürmek istemez. Tony isimli taksici yüksek bir fiyat talep edene kadar. Zeina mecburen kabul eder ve savaş sonrası Lübnan'a taksiyle yolculuk başlar. Tony Hristiyandır ve tek amacı umutsuz da olsa Almanya'ya yerleşmektir. Tony ve Zeina'nın hikayeleri ile Lübnan'ın gerçeği paralal ilerler.

Ve yolculuk gerçekten hemen savaş sonrasını izlediği için yer yer gerçek acılarla baş başa kalırsınız. Toplu mezarlar, kayıp insanlar, radyoda ölüm haberleri. Yıkık binalardan daha çok sağlam bir yapı gördüğünüz zaman farklı gelir.
Abartısız müzikler ve kameranın savaşın tahrip ettiği yeryüzünden daha çok insanlara dönük olması. Savaşın içinde olunsada, ölü kokuları bütün şehri kaplasada, umutsuzluk kol gezsede her daim aşkın var olabilmesi.


Filmin Künyesi

Yönetmen : Philippe Aractingi
Senaryo : Philippe Aractingi, Michel Leviant
Oyuncular : Nada Abou Farhat ( Zeina) , Gheorgez Khabbaz ( Tony )
Süre : 98 dakika
Tür : Belgesel Sinema, Drama, Savaş, Aşk


2 yorum:

stalker dedi ki...

var mı lan öyle beleş film izlemek:

http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/10821799.asp?gid=229

bundan sonra hangi filmleri yazacaanız bağalım :)

stalker dedi ki...

filmi çok beğendim ama apolitik hümanizmden bir kez daha nefret ettim. ne hizbullah ne israilci yaklaşımı anlayamıyorum ben. savaşın lübnan halkıyla alakasızmış gibi sunulmasına itiraz ediyorum. bugün "israil vahşeti ama hamas.."la başlayan cümleler gibi kaypak, kaçak, sorumsuz..
ama sağlam film :)